Summary

The aim of BLOX is to create a new and extraordinary hub for Copenhagen. A building, which can contribute to a living urban space encouraging activity and play and is an attractive place to stop and sit. An urban space, which can bring life to the harbour front. BLOX will stand at the centre of a number of new bridge connections along and across the harbour. The new connections will open up the harbour area into a new destination, and create better links between the city and the harbour.

fra vester voldThe building faces the city - rather than the water - and its design of different staggered cubes, with light flowing in from all sides, will impart an extravert, light, open and transparent feeling. Between the building and the listed Fortifications Depot an intimate west-facing square will be formed, sheltered from traffic and wind, containing play areas for children and outdoor cafés for adults. Along the harbour a promenade will be established with benches, a floating enclosure for ball games and a sunken bridge along the length of the building, down near the water.

The building will be constructed over Ring road 2 toward the edge of harbour, where motorists, cyclists and pedestrians will be led through the building as if through a portal into the city. Pedestrians will also be provided with special passages through and under the building. Underground, a large fully automated carpark will be constructed. BLOX is designed to fill the last undeveloped site along the Copenhagen harbour front between the Knippels Bro and Lange Bro bridges. The size of the plot is approx. 9,200 square metres. Realdania Byg purchased the site in 2005.

Aims of the project

  • Create new recreational outdoor areas and urban spaces
  • Strengthen the links between city and harbour
  • Show new ways for future office, exhibition and residential construction
  • Embrace sustainability in all its aspects
  • Create a building of exceptional architectural quality
  • Demonstrate new tender selection procedures and collaborative methods.

pladsen

 

The building site and local residents
The Brewery Site is a ten-minute walk from Copenhagen's main shopping street, Strøget, and the area is only slightly smaller than Copenhagen's City Hall Square. The site has a waterside frontage of 185 metres. In past it served as the location for the Royal Brewery. However, it is more than 80 years since beer was last brewed here, as the brewery burned down in 1960. Since then, the site has remained undeveloped and has functioned as a playground and carpark.

As part of BLOX, a number of dialogue meetings have been held with local residents and the institutions which use the playground. The aim was to hear the residents' and users' ideas and input as to how the new urban spaces on the Brewery Site can be laid out.

Rem KoolhassThe architect
BLOX has been designed by internationally recognised Dutch architect Rem Koolhaas and his drawing office OMA. Rem Koolhaas, OMA, is among the leading international architects who combine theory with a playful, quirky and dialogue-oriented approach to architecture.

Application
Public urban space with harbour promenade, play areas, recreational areas and outdoor cafés. The property is to house the Danish Architecture Centre with its exhibition activities, bookshop and café as well as housing and offices.

For more information about the project, please visit BLOX.dk